dimecres, 26 de maig del 2010

cabòries lumíniques _ Reutilitzant copes de vi

"cabòries lumíniques" és una secció del blog que pretén mostrar projectes directament relacionats amb la llum (artificial i natural). La selecció es basa en instal·lacions que per bo o per dolent m'han sorprès i han fet que la sorpresa derivés en reflexió. Il·lumineu-vos!

L'entrada d'avui va de... DIY!!! (Do It Yourself)

L'altre dia buscant per internet projectes basats en el reciclatge vaig trobar això:


Sí, Cabòries Lumíniques tracta instal·lacions relacionades amb la llum, però... instal·lació és (segons el DIEC):

instal·lació

1 f. [LC] Acció d’instal·lar o d’instal·lar-se; l’efecte. La instal·lació dels aparells d’aire condicionat. Despeses d’instal·lació d’una biblioteca.
2 f. [AR] [LC] Manifestació artística que consisteix en la disposició en l’espai de diversos elements, manipulats o no.


Així que sense cap dubte l'entrada d'avui té tot el dret de formar part de Cabòries Lumíniques.


Bé, deixant les presentacions per acabades i anant al grà... Oi que és una idea genial?! I el resultat és impecable!
Quasi bé sempre les idees més senzilles són les millors. El difícil és quan has de passar l'idea a fet real. Et vas animant engrescat per la evidència simplicitat del que has trobat i ara li vols posar això i ara allò i al final tens un poti poti que no saps per on agafar-lo.
En canvi, aquest objecte que presento avui s'ha quedat en la justa mesura. 3 objectes (o bé podriem dir 3 materials) que es mostren tal com són units en harmonia en una sola peça.

Però és que a més a més és una lluminària! I sense cables! Autosuficient! I amb el rerefons de la reutilització!!!!!!!! I QUE TE LA POTS FER TU!!

Analitzant una mica més a fons, trobo de gran encert utilitzar copes per a fer de suport. De fet, la silueta de la copa és molt semblant a la de les lluminàries de peu amb pantalla de tota la vida, així que la substitució funciona perfectament.
El fet de proposar com a font de llum una espèlma segurment és per avaratir costos i òbiament per facilitar la realització del projecte. A més la llum que fan les espèlmes és molt especial i segons les fotografies que presenten el projecte, acompanyen molt bé el concepte de "sopar al jardí".
El disseny de la lampareta es podria haver quedat aquí perquè l'objecte hagués seguit cumplint els requisits. Però el fet d'afegir un element difusor de la llum crea un ambient més homogeni i còmode ja que no tens enlluernaments. El que m'agrada de la pantalla difusora són dues coses: el material, que dedueixo que és paper vegetal o similar, i la sobrietat ornamental, per allò que deia al principi de les idees simples.

Per acabar, us deixo amb la recepta per a fer aquestes elegants Copichuelas: (els passos els he deduit... no té gaire misteri)

Materials:
Copes (preferiblement de vi i de vidre per a tenir més estabilitat)
Espelmes "de botó"
Un paper normal
Paper vegetal
Algún retall de cinta/veta/garlanda
Cinta adhesiva (d'aquella que és remobible i queda invisible)
Cola de barra
Estisores o cúter
Llàpis
Encenedor llarg

Passos:
Col·locar una espelma dins de cada copa.
Fabricar les pantalles. Dibuixar al paper normal el patró que podeu trobar aquí (al final de la pàgina hi ha una imatge. Per saber les mides, S>diàmetre de la obertura de la copa, la R pot ser variable, però en tot cas >alçada del cos de la copa. És important fer la obertura superior una mica gran per poder ventil·lar l'interior de la copa.). Retallar el patró i resseguir el contorn sobre el paper vegetal amb el llàpis. Retallar les peces del paper vegetal. Enganxar amb la cola de barra el troç de cinta vorejant el canto del con o creant ratlles al la pantalla. Unir els extrems del con amb cinta adhesiva.
Encendre les espelmes i col·locar les pantalles.


I ara només queda trobar l'excusa per organitzar una tarda/vespre/nit de germanó! I, tot i que no és imprescindible... tenir jardí!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada